неделя, октомври 18, 2020
Начало България Министър Сачева: Хората, които са под прага на бедност ще получат ваучери...

Министър Сачева: Хората, които са под прага на бедност ще получат ваучери по 120 лв.

- Advertisement -
loading...


Над 2 млн. пенсионери ще получават надбавки до март. Тези 50 лв. са за лекарства или подсилване на здравната система. Това съобщи пред „Канал 3“ социалният министър Деница Сачева.

„Максималният осигурителен доход, който е 3 хиляди лева и няма да се промени догодина, се умножава по коефициента 1, 2 и за 40 години показва, че максималният размер на пенсията трябва да бъде 1440 лв.Така ще бъде възстановена една справедливост. С предложението си да увеличи минималната пенсия на 300 и с тези 1440 ще запазим съотношението от 4,8, което съществува и сега – както е било между 250 и 1200 лв.“, каза още тя.

Деница Сачева съобщи, че ще предложат от 1 юли пенсиите да се индексират по швейцарското правило с около 5 %. Правителството ще предложи за тези с пенсия от 300 лева до 369 лева и са в уязвимо положение през април да получат еднократни ваучери от 120 лева за хранителни продукти.

Парите най-вероятно ще дойдат от резерва като министъра опроверга твърденията, че се теглят заеми, за да се финансират детските добавки и пенсиите. До момента по схемата 60/ 40 са се ползвали държавни средства, но предстои да се изтегли заем от ЕК по инструмента „Sure“ и тогава ще бъде освободен 1 милиард, с които мерките могат да се финансират.

„Нашата система за социално подпомагане има достатъчно възможности за подкрепа на уязвимите семейства. За първи път ще има пакети и за новородени в бедни семейства – с памперси, санитарни материали и храна. Деца до 3 г. преговаряме с ЕК за социално подпомагане чрез детска кухня“, заяви министърът.

„Над 470 000 души от бедни семейства ще получат хранителни продукти в зимния сезон“, допълни тя.

„Дефицитът в НОИ не е от вчера, но бяха предприети редица усилия- беше увеличена пенсионната възраст и затова в момента бюджетът на НОИ зависи все по-малко от държавния бюджет. Реформите трябва да продължат. Трябва да продължава да се увеличава пенсионната възраст и да изсветляваме осигуровките, да се осигуряват на реалните пари, които получават.“, каза Сачева.

„Намаляване на ДДС-то е спасило голяма част от сектора на заведенията от фалити. Има желание за намаляване на данъка и върху доставките на храни. 800 лв. стана минималния осигурителен доход в този бранш, почти 1/3 от работещите в този сектор работят на светло, намалиха се и възможностите за фалити и масови уволнения“, завърши Деница Сачева.

От Tribune.bg

Continue Reading

Източник: varnanovini.bg

- Advertisement -
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
loading...

Най-четени

Почитаме паметта на Св. апостол и евангелист Лука

Днес Българската православна църква отбелязва Неделя на Св. апостол и евангелист Лука. Той се родил в...

Четирима пациенти с COVID-19 починаха в болницата в Смолян

Четирима починали пациенти и 16 нови случая на коронавирус в област Смолян са регистрирани през...

В понеделник пристигат противогрипните ваксини

„Понеделник най-вероятно ще има налични за продажба противогрипни ваксини в страната. 70 000 бройки ще...

Земеделските производители могат да разчитат на държавата и в битката със сушата

Земеделските производители могат да разчитат на държавата и в битката със сушата. Това заяви премиерът...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ