неделя, септември 27, 2020
Начало Интересно Ето така вече трета година асмата на двора натежава от плод наесен...

Ето така вече трета година асмата на двора натежава от плод наесен (по 800 гр. на чепка)

- Advertisement -
loading...


Българинът от древността е свързан със земята и реколтата. Много от нас продължават да си гледат грозде на двора – честа гледка са надвисналите асми пред входа на панелката.

Сигурно сте се питали как да направите така, че гроздовете да са големи и натежали от плод. Днес  ще ви разкрием тайната.

Факт е, че грижата за бъдещата реколта от грозде започва от есента.

Прекопайте почвата с обръщане на най-горния пласт. Преди прекопаването на 1 квадратен метър почва добавете 12-15 кг изгнила тор, 250 гр. суперфосфат и 150 гр. калиева сол.

След това през пролетта, през април, в подготвената зона направете вдлъбнатини на разстояние 1.5 – 1.7 м. и дълбочина около 55 см. След това с въртеливи движения разширете диаметъра на вдлъбнатините и изсипете вътре 1-1,5 литра разтвор на почва и хумус или стара оборска тор.

Когато течността се абсорбира, спуснете разсада в отверстията, докато опре твърда земя, а после леко го повдигнете, за да се разпределят добре корените. Засипете добре дупките, уплътнете почвата и направете могилка около разсада. Когато лозата прецъфти, с тел подсилете основата на плодните пръчки.

Влагата и хранителните вещества не напускат грозда, което допринася за бързото нарастване на плодовете – до 800 гр. на чепка!

Сподели и Харесай:

- Advertisement -
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
loading...

Най-четени

Хлапак краде резачка за дърва от съсед

Не бъдете безразлични! Споделете новината:Машина за рязане на дърва „Щил“ е изчезнала от частен имот в Кубрат през нощта на...

Италия оставя карантината за пристигащи от България до 7 октомври

Италианският премиер Джузепе Конте подписа указ на 7 септември, с който се удължава до 7...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ