събота, септември 26, 2020
Начало България Бизнесът иска замразяване на минималната работна заплата

Бизнесът иска замразяване на минималната работна заплата

- Advertisement -
loading...Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Бизнесът се обяви за замразяване на минималната работна заплата. Според плановете на правителството тя трябва да се повиши с 40 лева от 1 януари 2021 година.

Работодателите обаче не са съгласни. Мотивът им е пандемията от COVID-19, която свива печалбите и парите за инвестиции. Синдикатите обаче са на противоположното мнение. Те считат, че е погрешно обвързването на доходите с производството. Според тях тази есен ще има ново покачване на безработицата.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев подчерта пред „NOVA“, че бизнесът не иска заплатата да замръзне и иска хората да получават повече. Но тази година минималната заплата вече е била повишена с 10% при прогнозно покачване на Брутния вътрешен продукт с 3 на сто. Това обаче не се случи заради икономическите последици от пандемията от коронавирус. Дори напротив. Отчита се спад на БВП. За второто тримесечие той е 8,5% в сравнение със същия период на миналата година. Освен това Европейската комисия прогнозира, че страните-членки няма да успеят да възстановят икономиките си и през следващата година. Това се отнася и за България. Затова според Велев при тези данни логиката е да не се увеличава минималната работна заплата и административните прагове. По този начин ще бъдат наемани по-лесно и нискоквалифицирани работници.

Велев подчерта още, че работната заплата трябва да се изработва. А не тези служители, които работят повече, да добавят на останалите.

Според икономиста от КНСБ Любослав Костов пък при криза трудът е най-ощетеният. Той подчерта, че повишението на минималната работна заплата е заложено в програмата на правителството. Освен това тя все още се управлява административно. Той напомни, че именно в настоящия момент новият председател на Европейската комисия говори за методология за изготвяне на обща европейска минимална работна заплата. А в същото време у нас бизнесът иска тя да бъде замразена. Според Костов разговорът трябва да е точно обратният.

Велев обаче беше категоричен, че статистиката показва, че у нас в момента има спад на производителността. Намалението за един зает е 5,6%. В същото време ръстът на заплатите продължава, което идва от рязкото свиване на инвестициите.

Източник: www.iskra.bg

- Advertisement -
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Реклама -
loading...

Най-четени

Хлапак краде резачка за дърва от съсед

Не бъдете безразлични! Споделете новината:Машина за рязане на дърва „Щил“ е изчезнала от частен имот в Кубрат през нощта на...

Италия оставя карантината за пристигащи от България до 7 октомври

Италианският премиер Джузепе Конте подписа указ на 7 септември, с който се удължава до 7...

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ