ПП-ДБ: Ако се осакатяват законите за съдебната реформа, няма да има кабинет

преди 2 days 7

"Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че няма да сформира редовно правителство с втория мандат заедно с ГЕРБ, ако продължава "осакатяването" на законите, свързани със съдебната реформа.

"От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт", пишат от коалицията в своя позиция.

"От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", заявиха от ПП-ДБ.

Повод за становището им е гласуването на второ четене вчера в правна комисия в парламента, която прие механизма за разследване на главния прокурор, изготвен от Министерски съвет. ОЩЕ: Единодушно и без дебат: Механизмът за разследване на главния прокурор мина на второ четене през комисия

Само че имаше и много спорни моменти. Рая Назарян от ГЕРБ предложи правната комисия да промени съдебния закон по начин, по който да се даде възможност на прокуратурата да осъществява пълен контрол върху избора и уволнението на председателите на двете върховни съдилища. Това предложение бе прието.

Освен това за избор и освобождаване на ръководителите на ВАС и ВКС ще са нужни вече само 13 гласа, а не 17. Същото ще важи и за главния прокурор. При изискването за председателите на върховните съдилища обаче отпадна изискването да има и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите, каквото беше предложението на Министерски съвет.

ОЩЕ: На комисия: Депутатите приеха ново мнозинство за назначаване и освобождаване на "тримата големи"

„За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас, то има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", каза още вчера Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Както знаете, ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха да сформират правителство с втория мандат, като премиерът ще е на ротационен принцип - първите 9 месеца ще е Николай Денков, а следващите 9 властта поема Мария Габриел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов сравни народа с известна марка перални (ВИДЕО)

Денков се колебае да участва ли в кабинета, причината - съдебната реформа (ВИДЕО)

Борисов: На мястото на Кирил Петков нямаше да коментирам това беззаконие (ВИДЕО)

Журналист: Едва ли Радостин Василев е обиден, че няма да стане министър и е решил да прави записи

Атанасов за твърденията за записи: Има жестока съпротива да има редовна власт

Кьовеши не успя 3 месеца да разнищи проблемите в българския си офис

Менко Менков: Въпросите, които днес задаваха на Борисов, са му задавани от предходни прокурори

Кирил Петков: Радостин Василев ще пусне манипулирани записи на политици от ПП и ДБ, целта е да няма редовно правителство (ВИДЕО)

Проф. Екатерина Михайлова: Политиците имат място в натискането на бутона "Enter"

На комисия: Депутатите приеха ново мнозинство за назначаване и освобождаване на "тримата големи"

Към статията