Нови инструменти ще улесняват българските фирми за работа на чужди пазари

преди 1 week 3

Компаниите ще могат да правят онлайн консултация с Българската агенция за експортно застраховане

16:43 | 24.11.22 г.

Министерството на икономиката ще стартира нова услуга в подкрепа на българския експорт – издаване на гаранции по изпълнение на договори с бенефициенти от ЕС за компании, които реализират износ на стоки или услуги от България. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов на събитие, част от инициативата "Корпоративна среща с бизнеса" на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

По думите на министъра това е още един инструмент, който цели да намали финансовия натиск над българските компании, работещи на чужди пазари.   

Друга подкрепа за бизнеса, обявена също днес от министъра, е свързана с възможността компаниите да заявяват онлайн консултация с БАЕЗ, като експерт на институцията ще обсъди индивидуалните нужди на фирмите и ще предложи продукти, които да подпомогнат растежа и излизането им на нови пазари. По думите на Никола Стоянов БАЕЗ разработва интерактивен модул, чрез който записването на подобни консултации ще става изцяло онлайн. 

"С Българската агенция за експортно застраховане сме в постоянен контакт, за да създаваме повече възможности за българските компании да излизат и да се позиционират на нови пазари", подчерта Стоянов, цитиран от пресцентъра на министерството. Той допълни, че е много важно компаниите да имат пряк и непосредствен контакт с експертите на Агенцията и да получават подкрепа във всяка стъпка по планиране и реализиране на проектите им на чужди пазари. 

От представените данни по време на събитието стана ясно, че към края на септември 2022 г. Агенцията по експортно застраховане отчита ръст на премийния приход с над 13 на сто в сравнение с 2021 г.

Българската агенция за експортно застраховане организира този месец "ROAD SHOW 2022" – инициатива, посветена на възможностите за достъп на българските компании до адекватни и комплексни решения за осъществяване на търговската им дейност и развитие на експортния им потенциал.

Последна актуализация: 16:43 | 24.11.22 г.

Към статията