Кога се налага трансплантация на роговица? Проф. Ива Петкова пред ФАКТИ

преди 2 days 8

Новини

Кога се налага трансплантация на роговица? Проф. Ива Петкова пред ФАКТИ

26 Май, 2023 09:02 216 1

Цялата трансплантация се поема от Здравната каса, казва офталмологът

Кога се налага трансплантация на роговица? Проф. Ива Петкова пред ФАКТИ - 1

Колаж: Личен архив/БГНЕС

17-годишният Преслав Георгиев ще вижда света през очите на Даная - 15-годишното момиче, което изгуби дългата битка с хематологично заболяване, но даде шанс за нормален живот на трима души. Двама души получиха бъбрек, след като родителите на момичето дадоха съгласие органите му да бъдат дарени за трансплантация. После стана известен и третият получател – Преслав, който е претърпял присаждане на очна роговица на дясното око. Кога се налага трансплантация на роговица? Проф. Ива Петкова пред ФАКТИ.

- Проф. Петкова, трансплантацията на роговица на окото от трупен донор търпи истинска революция през последните 5-6 години. Скоро имахме такава донорска ситуация у нас. Как се справяме с този тип трансплантация у нас?
- Както при другите трансплантации, така и при трансплантацията на роговица нещата не са много лесни като процедура. Въпросът тук е в това, че сравнително по-трудно се справяме с доставката на донорски материал. През последните две години обаче ми прави впечатление, че май става малко по-лесно и банките, които се занимават с това, са доста по-активни. Откриват се повече възможности. Иначе нещата си седят както и при другите органи. Имаме Агенция по трансплантациите, където колегите, след като установят нуждата от трансплантация, записват пациента, така вече се знае, че даденият човек чака. Всичко това се регламентира много стриктно. Когато получим материала, имаме няколко дни, в които материалът се изследва и може да изчакал в специфичната хранителна среда за роговица. През това време се подготвя пациентът. Извикваме го, правим изследвания и т.н.

- Кога се налага трансплантация на роговица?
- Роговицата е най-предната на част на окото, която е в контакт с въздуха и която участва в пречупвателната способност на окото към светлината. Роговицата осъществява 2/3 от пречупвателната способност, но тя участва и в изграждането на стената на булба – осъществява неговата цялост. Има две основни причини, при които може да се наложи трансплантация. Първата причина е помътняване на роговицата, през която вече не могат да преминават качествено светлинните лъчи и така се намалява много зрителната острота. Втората най-честа причина е, когато имаме някакво нараняване – удар, одраскване, когато е компрометирана целостта на булба, при някакви дълбоки язви, които заплашват с перфорация на роговицата и т.н. Все пак най-честите заболявания са тези, които са свързани с помътняването на роговицата и трябва да се възстанови нейната прозрачност.

- Технологията, която направи революция в тази област, е въвеждането на лазер, който позволява изключително прецизно изрязване и на донорната, и на реципиентната роговица. Каква е самата технология? Колко е сложно това и колко опитни хора могат да си позволят да правят трансплантация на роговица?
- Принципно трансплантация трябва да се прави от изключително опитни хора, които знаят индикациите, могат да преценят необходимостта и точния момент за трансплантация. Разбира се, имат съответно и подходяща хирургична техника като оборудване. Лазерите за тази цел са скъпи. В България ги има, но такъв тип операции се правят в малко центрове, които са специализирани. Навсякъде по света е така. Нещата зависят както от хората, така и от съвременна „бойна техника“, ако мога така се изразя и направя един паралел с армията.

- Колко такива операции се правят в България?
- Точно не мога да кажа, но такива данни мога да се вземат от Агенцията по трансплантация.

- От колко години в България се прави трансплантация на роговица и какъв опит имаме ние?
- От много години се прави такава трансплантация. Трябва да кажа, че трансплантацията на роговица е много успешна в много голям процент от случаите. Например, при кератопланус, който представлява едно конично изпъкване на роговицата на базата дегенеративни процеси, успеваемостта може да стигне до 100%. Това е така, защото роговицата е много благоприятна за трансплантация. На първо място тя е аваскуларна - няма кръвоносни съдове, които да я кръвоснабдяват. Роговицата се храни от сълзите и от вътреочната течност с кислород и хранителни вещества. Практически тя е имунно привилегирована тъкан. Затова и успеваемостта е много висока, особено при определени заболявания. Интересно е, че за първи път идеята за трансплантация на роговица в света е дадена от прадядото на Чарлз Дарвин. Първата трансплантация на роговица е извършена от свинска роговица на човек през 19-и век, а в началото на 20-и век е направена първата трансплантация от човек на човек. В България още при академик Пашев в началото на миналия век е започнато да се правят трансплантации на роговица. Ние имаме много добър опит, много добри школи, които се занимават с роговичната патология.

- Колко трае възстановяването след такава трансплантация?
- Няколко месеца. Пациентите трябва да слага доста време капки - както противовъзпалителни, така и изкуствени сълзи, които да подхранват по-добре роговицата. И още нещо да кажа за лазерите, за които ме попитахте. Тук има нещо, което е малко по-особено. При нас в последните години освен пенетриращата кератопластика, при която се подменя роговицата в цялата и дебелина, имаме и друг вид кератопластики, които са частични. Например, на предните слоеве на роговицата, когато те са потъмнели, или пък на задните слоеве, когато имаме недостатъчност на епителните клетки и оток на роговицата. Именно тези точно разслоявания на различните части на роговицата се извършват най-добре с лазер. Това е съвременната хирургия на трансплантация на роговицата.

- Каква част от цената за трансплантацията на роговица се поема от Здравната каса?
- Цялата трансплантация се поема от Здравната каса. Има си определена клинична пътека, по която се работи, и Касата заплаща всичко.


Поставете оценка:

Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Стартира полицейска операция за движението по пътищата Пристига президентът на Хърватия

Пристига президентът на Хърватия

Президентът на Хърватия Зоран Миланович пристига днес на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, предаде dariknews.bg ...

Георги Господинов, който иска да измъкне България от 19-ти век "Писмеността и книжовността са ни създали като нация" Българските служби арестуваха член на „Вагнер“, подготвял терористичен атентат

Новини по градове:

Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове

Към статията