ЕС работи по девети пакет санкции срещу Русия

преди 1 week 3

Уверена съм, че много скоро ще одобрим международен таван на цените за руския петрол с Г-7 и другите водещи партньори, каза Урсула фон дер Лайен

16:58 | 24.11.22 г.

 Valeria Mongelli/Bloomberg

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Европейският съюз работи по девети пакет със санкции срещу Русия в отговор на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Финландия в четвъртък.

„Работим усилено, за да ударим Русия, където боли, за да се притъпи дори още повече нейният капацитет да води война срещу Украйна и днес мога да обявя, че работим с пълна сила по девети пакет санкции“, заяви Фон дер Лайен на пресконференция, цитирана от Ройтерс.

„И съм уверена, че много скоро ще одобрим международен таван на цените за руския петрол с Г-7 и другите водещи партньори. Няма да си починем, докато Украйна не надделее над Путин и неговата несправедлива и варварска война“, каза тя.

Фон дер Лайен не даде допълнителна информация за това какви мерки ще има в новия пакет.

Миналия месец ЕС даде финална зелена светлина на осмия кръг от санкции заради инвазията на Русия в Украйна, който включваше повече ограничения върху търговията и технологичните продукти.

По време на съвместна пресконференция с премиерите на Финландия и Естония и с вицепремиера на Швеция Фон дер Лайен заяви, че руското нападение над украинска цивилна инфраструктура като енергийните съоръжения представлява военно престъпление.

В сряда европейският парламент определи Русия за държава спонсор на туроризма, посочвайки, че военните удари срещу украински цивилни цели като енергийна инфраструктура, болници, училища и убежища нарушават международното законодателство.

Русия отрича умишлено да е атакувала цивилни в Украйна, но признава за поредица удари срещу електропреносна и друга инфраструктура. Това според Москва цели намаляването на способността на Киев да се сражава и увеличаването на шансовете за преговори.

Последна актуализация: 16:59 | 24.11.22 г.

Към статията