Германия обещава „силен европейски отговор“ на американските субсидии към промишлеността

преди 1 week 3

16:44 | 24.11.22 г.

Роберт Хабек отхвърля критиките от страна на Европейския съюз към подхода на Германия в борбата с енергийната криза. По време на посещението си в Париж вицеканцлерът отсече пред Handelsblatt и още три европейски вестника във връзка с дискусиите в съюза за ограничаване на цените на газа: „Ние не блокираме (предложенията, б. ред)“.

Той заявява, че държавите от ЕС най-накрая са се споразумели за гъвкав, динамичен и интелигентен таван за периодите на прекомерно високи цени. „Но съм скептичен, когато става дума за фиксирана горна граница на цените на пазара, защото тя ще бъде или твърде висока, или твърде ниска“. 

„Иберийският модел по същество гласи, че ограничаваме цените на газа за производство на електроенергия. Това може да има смисъл за Испания и Португалия, тъй като географското им положение е различно. Но трябва да се има предвид, че след началото на енергийната криза потреблението на газ в Испания се е увеличило с до 70%. За Германия това би имало опустошителни последици за доставките на газ. Трябва да намалим потреблението на газ, за да се справим през зимата“, признава Хабек. Според германеца най-доброто решение, което е постигнато във връзка с енергийната криза, е съвместното закупуване на газ. Големите енергийни компании трябва да използват силата си на европейския пазар, за да намалят цените, а не да се надпреварват помежду си, каза той. 

Роберт Хабек

Снимка: Michael Kappeler/dpa

 Роберт Хабек, роден на 2 септември 1969 г., е германски политик и писател, който от 2021 г. е вицеканцлер на Германия, федерален министър по икономическите въпроси и действията по климата в кабинета на канцлера Олаф Шолц и член на германския Бундестаг от Фленсбург - Шлезвиг. От 2018 г. до 2022 г. е и съпредседател на „Алианс '90/Зелените“ заедно с Алналена Бербок.   През 2009 г. Хабек е избран в парламента на провинция Шлезвиг-Холщайн като депутат от „Зелените" и става председател на групата. Както на предсрочните избори през 2012 г., така и на федералните избори през 2017 г. той се кандидатира като водещ кандидат за канцлер на собствената си партия. От 2012 г. до 2018 г. заема длъжността заместник-председател и министър на енергийната революция, земеделието, околната среда и природата (от 2017 г. и на цифровизацията) в кабинета на Албиг, както и в кабинета на Гюнтер. След като е избран за федерален председател на партията си през 2018 г., той се оттегля от функциите си на министър, а на федералните избори през 2021 г. печели пряк мандат в своя избирателен район Фленсбург-Шлезвиг с 28,1% от гласовете. Хабек е причисляван към политическите реалисти на „Зелените“. 

В същото време германският министър на икономиката и опазването на климата и вицеканцлер предупреди, че субсидиите на американското правителство за неговата промишленост, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act, IRA), могат да се превърнат в проблем за екологичната трансформация на европейската икономика. Той заяви, че ЕС трябва да настоява за равнопоставеност и в случай на съмнение да даде „силен отговор“ със собствени субсидии. 

Не можем да си позволим дванадесетгодишен срок за изграждане на водородна електроцентрала!

Роберт Хабек

вицеканцлер на Германия

„Така или иначе трябваше да променим индустриалната си политика, защото сме подложени на огромен натиск от доста време. Не можем да си позволим дванадесетгодишен срок за изграждане на водородна електроцентрала! Относно IRA: На първо място, добре е, че САЩ полагат всички усилия да станат неутрални по отношение на климата и инвестират в зелена трансформация. Но трябва да осигурим равнопоставеност, при която най-добрите идеи да надделеят. Особено зелените технологии се развиват най-добре в условията на лоялна конкуренция, докато протекционизмът осакатява иновациите. Става дума не толкова за загубата на индустриалното ни сърце, колкото за риска следващата вълна от технологични иновации да не бъде осъществена в Европа. Тъй като IRA се грижи за новите неща... полупроводници, акумулаторни клетки, електролизери, слънчеви и вятърни електроцентрали. След преместването на соларната индустрия в Китай, ние работим за нейното възстановяване в Германия и Европа. Трябва да предотвратим това да бъде застрашено от IRA - не само заради огромните суми, които Вашингтон предлага. Става дума и за бързината на вземане на решения. EK разговаря с правителството на САЩ за равнопоставеност. Във всеки случай трябва да дадем силен европейски отговор”, казва Хабек. 

По думите му този силен европейски отговор би включвал по-бързи решения, субсидии, закупуване на местни продукти и друга финансова подкрепа за предприятията.

Последна актуализация: 16:44 | 24.11.22 г.

Към статията